9/26/2013

lihaton lokakuu

pipo, carlings, 11,90€

luin äsken täältä lihattomasta lokakuusta ja päätin itsekin ottaa haasteen vastaan. ollaan joskus joidenkin kanssa puhuttu kasvissyönnistä ja -syöjistä, niitä kun minunkin kaveripiiristä löytyy, mutta olen aina ollut sitä mieltä, etten itse pystyisi olemaan kasvisruokailija. liha vain on liian hyvää. vaikka rakastankin lihaa, en todellakaan kuulu niihin ihmisiin jotka väittävät "kasvisten olevan pupun ruokaa" jnejnejne. rakastan hedelmiä, vihanneksia ja marjoja ja pyrinkin syömään niitä etenkin kouluruokailussa paljon. kotona syödessä tulee lähinnä syötyä vihanneksia murto-osan verran pääruokaan nähden. 

olen jo tässä jonkin aikaa ollut kyllästynyt siihen, että kuinka helppoa on vain marssia johonkin pikaruokalaan ja tilata hampurilainen; hampurilaisen syötyä tulee morkkis siitä, että taas meni rahaa roskaruokaan ja siitä, kun olen syönyt sitä roskaruokaa. ajattelen lihatonta lokakuuta positiivisella ajatuksella: silloin on hyvä tilaisuus muuttaa ruokailutapoja terveellisempään suuntaan ja samalla voi olla positiivisellä mielellä siitä, että voi sanoa auttaneensa maailmaa.


"Suomalainen pisteli poskeensa viime vuonna keskimäärin 78 kiloa lihaa. Sen tuotantoon käytetetään 550 000 litraa vettä. Kuukauden lihattomalla säästyy siten 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä. Eikö olisi hienoa kasvattaa yhdessä tuo luku ihan älyttömän suureksi?

On myönnettävä, että suomalaisten lihanmässytys on lähtenyt lapasesta: fläskiä hammitaan enemmän kuin koskaan. Vähemmälläkin pärjää ja on pärjätty. Terveydelliset haitat ovat myös merkittäviä: esimerkiksi syöpäjärjestöjen mukaan terveellinen määrä olisi korkeintaan 300 grammaa lihaa viikossa, kun suomalaiset kiskovat 200 grammaa päivässä!"


en ole ikinä kuulunut minkäänlaisiin eläinaktivisteihin ja minulle on sinänsä ihan sama syökö joku lihaa vai ei. minähän syön itsekin. periaatteenani osallistua lihattomaan lokakuuhun ei ole se, että kun "eläimet kärsivät siitä, että niitä kasvatetaan vain ravinnoksi" vaan se, että lihan syönti, ostaminen, valmistaminen ja kuskaaminen vie valtavasti luonnonvaroja ja lisää hiilidioksidi- ja metaanipäästöjä. esimerkiksi 1kg brazialaista naudanlihaa kuluttaa luonnonvaroja yli 70 kiloa. jo pelkästään kotimainen naudanliha kuluttaa parisenkymmentä kiloa vähemmän. 1kg soijarouhetta ulkomailta kuluttaa n. kolme kiloa. pelkkiä lukuja katsoessasi kumman valitset? lihan vai soijarouheen. tämän tiedon sain eilen kouluni järjestämässä ympäristöpäivässä. lähiruoan tärkeys on ollut tiedossani varmaan aina, mutt vasta nyt päässäni koin herätyksen. 

kello, glitter, 24,90€

köyhänä opiskelijana voin helposti valita ulkomaisen ja kotimaisen lihan väliltä. tottakai ostan sen kumpi on halvempaa. tavoitteenani lokakuun aikana on nimenomaan olla ostamatta lihaa ja korvata se muilla ruoka-aineilla, vaikka se kustantaisikin vähän enemmän. tahdon kantaa korteni kekoon maailman pelastamisessa (jos se enää on edes mahdollista). olen myös jo jonkin aikaa ollut kiinnostunut raakaruoasta. lihattoman aikana voisi samalla kokeilla sitä, ainakin jollain tasolla. 

näin ollen minä, eveliina haapasalo, aion viettää lihattoman lokakuun. lupaan olla syömättä punaista lihaa. sallin itselleni kalan ja mahdollisesti vähän kanaa ja jääkaapissa olevan metvurstipaketin. 


3 kommenttia: